Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

piątek, 27 marca 2015

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowo-serowym

Składniki:

* fasolka szparagowa mrożona
* 100 g sera żółtego
* duża śmietana 18%
* szklanka kaszy gryczanej
* sól, pieprz, przyprawa do kuchni chińskiej, zioła prowansalskie
* 3 ząbki czosnku
* 2,5 szklanki wody
* oliwa do smażenia


Przygotowanie:

Na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucamy naszą zamarzniętą fasolkę. Solimy ją i na małym ogniu obsmażamy ok 10-15 minut (tak, by straciła wodę). Nie możemy jej jednak zbyt długo smażyć, by nie straciła koloru. Następnie na fasolkę dajemy naszą śmietanę, pół szklanki wody i starty ser. Wszystko mieszamy i następnie dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Gotujemy ok 5 minut i zdejmujemy z ognia.
Rondelek lub garnek ustawiamy na ogniu i wsypujemy kaszę. Prażymy na sucho do 5 minut następnie zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy sól i przykrywamy. Kaszę gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu (po tym czasie powinna być miękka, wchłonąć wodę; jeżeli jest jeszcze twardawa to dodajemy jeszcze troszkę wody).

Gotowe.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam fasolkę szparagową w każdej odslonie. Takiej nie jadłam jeszcze.
    Ps.zostaję u ciebie na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę specjalnie dla ciebie zrobię kiedyś coś jeszcze z fasolką. Napisz jak zrobisz, czy ci smakowała. Pozdrawiam :*

      Usuń