Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

piątek, 14 sierpnia 2015

Musztardowe domowe ogórki

Kto z nas nie lubi domowych przetworów? Chyba nie ma takiej osoby. Ja należę do grona osób, które nie wyobrażają sobie zimy bez zapasów. A jedną z moich ulubionych pozycji są ogórki w musztardzie.

Składniki:

* 1 kg ogórków
* Litr wody
* szklanka octu
* 5 łyżeczek musztardy francuskiej
* 3 łyżeczki soli
* 2 szklanki cukru (ale ja daję 1,5)
* Ziele angielskie
* Gorczyca

Przygotowanie:

Ogórki umyć i pokroić na ćwiartki, a ćwiartki przekroić na pół i ułożyć w słoiku. Do wody wlać ocet, dodać cukier, sól, musztardę gorczycę i ziele. Zagotować. Ogórki zalać zagotowaną i ostudzoną zalewą.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.



Czas przygotowania: około 25-40 minut
Koszt: około 2,50 zł/słoik
Poziom trudności: łatwe

2 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam takich ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A polecam, bo królują one na stołach moich znajomych, rodziny no i oczywiście u mnie ;)

      Usuń