Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

piątek, 31 lipca 2015

Placek po węgiersku


Składniki:

* 500 g mięsa mielonego
* 3 papryki (żółta, zielona i czerwona )
* Cebula
* Marchew
* Pietruszka
* 2 ząbki czosnku
* 250 g pieczarek
* Pomidory z puszki
* Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
* 1 kg ziemniaków
* Jajko
* Łyżka oleju


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki trzemy jak na placki, łączymy z jajkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso smażymy na patelni, dodajemy cebulkę i przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w grubą kostkę: marchew, pietruszkę, papryki i pieczarki. Duś na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj około 20 minut, aż do odparowania całej wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni, na rozgrzanym oleju usmaż placka wielkości naleśnika. Placki powinny mieć średnicę przynajmniej 24 cm i grubość 0,5 cm.

Farsz nałóż na placek. Podawać na gorąco.


Czas przygotowania: 45 minut
Koszt potrawy : około 4,50 zł/os
Poziom trudności: średni





Bardzo was przepraszam za jakość zdjęć.

środa, 29 lipca 2015

Penne w sosie pomidorowym z pieczarkami na zielonej paście

Makaron od lat króluje w polskiej kuchni, dlatego dzisiaj prosty przepis na penne ;)

Składniki:
* 500 g makaronu penne
* 250 g mięsa mielonego
* Pomidory krojone (jedna puszka)
* Cebula
* Ząbek czosnku
* Puszka groszku konserwowego
* 250 g pieczarek
* Olej
* Sól, pieprz
* Garść świeżych ziół (bazylia, mięta, tymianek)
* Łyżka oliwy



Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone (jak w spaghetti). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z całą zalewą. Gotujemy do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i wypuszczą cały sok. Doprawiamy solą, pieprzem i przetartym czosnkiem.
Makaron gotujemy według zaleceń z opakowania. Po ugotowaniu przekładamy go do naszego sosu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy.
Do pojemnika wsypujemy odcedzony groszek, dodajemy łyżkę oliwy i posiekane zioła. Blendujemy na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażymy nasze pieczarki pokrojone w grube plasterki do momentu, aż z obu stron uzyskają złoty kolor. Doprawiamy je solą. Przekładamy na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe:)
Smacznego !



Czas przygotowania: 45 minut
Koszt potrawy: około 5 zł/os
Poziom trudności: średnie

poniedziałek, 27 lipca 2015

Orzeźwiający napój na letnie upały

Lato raczy nas upałami, a ja mam wam dzisiaj do zaoferowania łatwy w przyrządzeniu orzeźwiający napój ;)





Składniki:

* 3 banany
* Arbuz (około 1 kg)
* Cytryna
* 10 kostek lodu
* Mięta do dekoracji


Przygotowanie:

Obrane ze skórki banany kroimy w plasterki, arbuza wykrawamy ze skórki. Blendujemy w wysokim naczyniu razem z kostkami lodu i sokiem z cytryny. Dekorujemy świeżą miętą.
Przelewamy do szklanek i podajemy:)

Gotowe ;)
Smacznego!






Czas przygotowania: 10 minut
Koszt: około 1 zł/szklankę
Poziom trudności: łatwe

niedziela, 26 lipca 2015

Kapuśniaczki

Składniki:

* 250 g kapusty kiszonej
* 250 g kapusty surowej
* 250 g mięsa mielonego
* Średniej wielkości marchew
* Mała pietruszka
* 1/2 selera
* Cebula
* 3 ząbki czosnku
* Sól, pieprz, bazylia, majeranek i tymianek
* Rolka ciasta francuskiego
* Jajko
* 2 łyżki oleju
* 1/2 l bulionu



Przygotowanie:

Kapustę kiszoną gotujemy 15 minut w nieosolonej wodzie. To samo robimy z kapustą surową. Obgotowane kapusty razem szatkujemy. Warzywa (cebulę, marchew, pietruszkę i selera) kroimy w drobną kotkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy mięso, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i poszatkowaną cebulkę i dusimy około 20 minut na małym ogniu, podlewając bulionem. Gdy bulion odparuje dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy farsz będzie już chłodny rozwijamy ciasto francuskie na placek, dzielimy go na 2 równe części (kroimy wzdłuż). Bierzemy powstały prostokątny placek i nakładamy na niego farsz przez całą długość zachowując 0,5 cm odległość od jednego boku. Składamy ciasto tak, by część, na której nie było farszu przykryła nam wszystko dokładnie. To samo powtarzamy z drugim prostokątem ciasta. tak powstałe zawijaski kroimy na 4 cm kawałeczki, a na środku każdego z nich robimy małe nacięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy po wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Gotowe :)

Smacznego!


Koszt potrawy: 4.75 zl/os
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: średni

sobota, 18 lipca 2015

Kuskus inaczej

Składniki:

* 1/2 kg mięsa mielonego
* 1 marchew
* 1 czerwona papryka
* 1 pietruszka
* 1/2 selera
* 1 cebula
* 1 szklanka kaszy kuskus
* 3 jaja
* 125 g margaryny
* Sól, pieprz, słodka papryka
* 1 łyżka majeranku
* Pęczek natki pietruszki
* 2 łyżeczki oleju (do posmarowania formy)


Przygotowanie:




Warzywa trzemy na dużych oczkach tarki, cebulę siekamy w drobną kostkę i wszystko dusimy  na margarynie aż warzywa będą miękkie. Do miski dodajemy mięso mielone, żółtka z jaj, kuskus i ostudzone warzywa. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka, przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Posmarowaną olejem formę wykładamy masą i uklepujemy. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut.

Gotowe

Smacznego

piątek, 17 lipca 2015

Pyszne placki ziemniaczane z serem i pomidorem

Składniki:

* 6 średniej wielkości ziemniaków
* 2 jaja
* Łyżka mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki maki pszennej
* Olej
* Sól i pieprz
* Pomidor
* Ser żółty (najlepiej w kostce)


Przygotowanie:

Ziemniaki tarkujemy. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy jajka i mąki. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy nasze placuszki. Usmażone przekładamy na blachę, na nich kładziemy plasterek pomidora (lub innego warzywa np. papryki, cukinii, bakłażana, cebuli) oraz kawałeczek sera i posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut.

Gotowe:)

Smacznego




Koszt potrawy dla jednej osoby 3.50
Czas przygotowania 30 minut + czas zapiekania.

środa, 15 lipca 2015

Cukiniowe placuszki z kiełbaską




Składniki :

* Mała cukinia
* 3 dobre kiełbasy
* 2 jajka
* Szklanka mleka
* 1.5 szklanki maki
* Ser żółty
* Sól, pieprz, przyprawy
* Olej





Przygotowanie:

Cukinię obieram i kroję w małą kostkę. Kiełbasę również kroję w kostkę, a ser ścieram na tarce.
Do miski wbijam jaja, dodaję mleko i mąkę. Mieszam na gładką masę. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawami oraz wrzucam ser, cukinię i kiełbasę. Łączę składniki. Na rozgrzanym oleju smażę placuszki.

Gotowe.