Składniki:
* 2 udka z kurczaka i 2 skrzydełka
* Cebula
* Por
* 2 średniej wielkości marchewki
*200 ml rosołu lub bulionu drobiowego
* 10 gałązek świeżej bazylii i tymianku
*Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, suszony majeranek
* 3 ząbki czosnku
* Margaryna lub olej
* Kasza gryczana
* Cebula
* Por
* 2 średniej wielkości marchewki
*200 ml rosołu lub bulionu drobiowego
* 10 gałązek świeżej bazylii i tymianku
*Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, suszony majeranek
* 3 ząbki czosnku
* Margaryna lub olej
* Kasza gryczana
Przygotowanie:
Do żaroodpornego naczynia, wcześniej nasmarowanego margaryną lub olejem wkładamy umyte udka i skrzydełka. Na nich układamy pokrojoną w plastry cebulkę i pora oraz pokrojone w słupki marchewki. Wszystko posypujemy przyprawami i poszatkowaną bazylią i tymiankiem.
Między mięso wciskamy rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy naszym rosołkiem lub bulionem.
Zamykamy przykrywkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 60-70 minut (w zależności od wielkości udek).Między mięso wciskamy rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy naszym rosołkiem lub bulionem.
Kaszę prażymy ok 5 minut na suchej patelni (najlepiej głębokiej). Zalewamy wodą w stosunku 1 szklanka kaszy= 2 szklanki wody. Solimy i gotujemy ok 10-15 minut.
Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii :)
Smacznego
Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz