Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

poniedziałek, 7 września 2015

Domowa grochowa

Kocham zupy. Są rewelacyjne, zwłaszcza podczas chłodnych dni. Bo co rozgrzeje nas lepiej niż smaczna, zdrowa i pożywna zupa?


Składniki:

* 100 g dobrej kiełbasy (podwawelska, wiejska)
* Cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 małe marchewki
* Pietruszka
* 1,5-2 l wody
* 150 g grochu (wcześniej namoczonego)
* Łyżka oleju
* Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i dodajemy do wody, w której jest już marchew, pietruszka i ziemniaki. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy groch, przetarty czosnek i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 10 minut (do momentu, aż warzywa i groch będą miękkie).

Gotowe:)


Czas przygotowania: około 25 minut (+ około 2-4 godzin namaczania grochu)
Koszt potrawy: około 2,50 zł/os
Poziom trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz