Kocham zupy. Są rewelacyjne, zwłaszcza podczas chłodnych dni. Bo co rozgrzeje nas lepiej niż smaczna, zdrowa i pożywna zupa?
Składniki:
* 100 g dobrej kiełbasy (podwawelska, wiejska)
* Cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 małe marchewki
* Pietruszka
* 1,5-2 l wody
* 150 g grochu (wcześniej namoczonego)
* Łyżka oleju
* Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i dodajemy do wody, w której jest już marchew, pietruszka i ziemniaki. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy groch, przetarty czosnek i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 10 minut (do momentu, aż warzywa i groch będą miękkie).
Gotowe:)
Czas przygotowania: około 25 minut (+ około 2-4 godzin namaczania grochu)
Koszt potrawy: około 2,50 zł/os
Poziom trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz