Składniki:
--- Ciasto ---
* 2 szklanki mąki
* Szklanka mleka
* Jajko
* Sól i pieprz
* Szczypta proszku do pieczenia
--- Farsz ---
* 500 g brokułów
* 300 g śmietany 18%
* 2 parówki lub kiełbasa podwawelska
* Mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* Świeże zioła
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki robimy standardowo, czyli wszystko mieszamy, tak żeby nie było grudek.
Farsz: Brokuła dzielimy na małe części, pamiętając o odcięciu zbędnej łodygi. Płuczemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy ok 5-10 minut (aż będzie miękki). Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy pokrojone w plasterki parówki. Gdy się zarumienią z obu stron dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i brokuły. Smażymy chwilkę i dodajemy poszatkowane ząbki czosnku. Wszystko zalewamy śmietaną i doprawiamy ziołami. Ewentualnie można dodać sól i pieprz.
Ciepły farsz nakładamy na naleśniki i od razu podajemy.
Smacznego
Farsz: Brokuła dzielimy na małe części, pamiętając o odcięciu zbędnej łodygi. Płuczemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy ok 5-10 minut (aż będzie miękki). Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy pokrojone w plasterki parówki. Gdy się zarumienią z obu stron dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i brokuły. Smażymy chwilkę i dodajemy poszatkowane ząbki czosnku. Wszystko zalewamy śmietaną i doprawiamy ziołami. Ewentualnie można dodać sól i pieprz.
Ciepły farsz nakładamy na naleśniki i od razu podajemy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz