Składniki:
* ziemniaki
* grzyby (1/3 objętości ziemniaków)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2-3 łyżki mąki pszennej
* sól i pieprz
*ogórek i pomidor
* kukurydza i rzodkiewka
* śmietana 18% lub jogurt naturalny
* czosnek
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do blendera. Przekładamy do miski. Grzyby (najlepiej suszone) gotujemy, aż będą miękkie. Następnie kroimy je w małe kwadraciki i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy mąki (pszenna i ziemniaczana) oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i na patelnię :) Pamiętajcie o oleju, gdyż placki go lubią;P
Sałatkę zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników (rzodkiewka, ogórek i pomidor). Dodajemy kukurydzę, sól i pieprz do smaku. Następnie zabieramy się za nasz sos czosnkowy: czosnek rozgniatamy za pomocą wyciskarki lub drobno siekamy. Zalewamy go śmietaną lub jogurtem i sos gotowy. Polewamy nim nasze placki i sałatkę i nasze pyszne wegetariańskie danie jest gotowe ;)
Smacznego ;*
P.S. Mi z 6 ziemniaków i 2 grzybów wyszło aż 18 małych placków;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz