Składniki:
* ok 10 suszonych grzybków (borowiki, podgrzybki a nawet świeże pieczarki)
*2 litry wody
* cebulka
* 1/2 dużej czerwonej papryki
* udko z kurczaka
* mała marchew
* 5 dużych ugotowanych ziemniaków
* sól, pieprz, zioła
* śmietanka 18%
Przygotowanie:
Grzybki namaczamy w gorącej wodzie na ok 2-4 godzinki (jeżeli mamy świeże pieczarki to ich nie namaczamy tylko pomijamy ten krok).Do wody dajemy udko i pokrojoną marcheweczkę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy grzyby będą już miękkie, kroimy je i cebulkę i obsmażamy na patelni ok 10-15 minut na małym ogniu. Na 5 minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną paprykę. Całość dajemy do wrzącego wywaru i gotujemy, aż marchew będzie miękka (czyli ok 15-25 minut.) Przecedzamy. Warzywa z wywaru i grzybki blendujemy z małą ilością wywaru, po chwili miksowania dodajemy kolejną porcję wywaru i znów miksujemy. Czynność powtarzamy, aż uzyskamy gładki i gęsty wywar. Doprawiamy i dekorujemy śmietaną.
Gotowe
Smacznego!
Kochani!!!
Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz