Składniki:
* 4 szklanki mąki razowej
* 2 szklanki mleka
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki słonecznika
* 1/2 szklanki siemienia lnianego
(lub do wyboru: sezam, otręby, pestki dyni itp.)
* sól
* 1/2 kostki drożdży (ok. 50 g)
* szczypta cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, słonecznik, siemię, sól i olej. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka z cukrem i tak powstały zaczyn wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy. Gdy ciasto nie chce się sklejać dodajemy małe ilości mleka (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Blaszkę smarujemy olejem/ margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do blachy i wstawiamy do jeszcze nienagrzanego piecyka. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Gotowe.
Smacznego:)
Koszt to około 3.50 zł/bochenek
Czas przygotowania to 25 minut + 45 minut pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz