Składniki:
* 500 g mięsa mielonego
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki bułki tartej
* cebulka
* 2 ząbki czosnku
* jajko
* pół czerstwej bułki
* 250 g pieczarek
* 100 g zielonych oliwek
* sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego
* olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w gorącej wodzie by zmiękła. Odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do miski wraz z mięsem, mąką, bułką tartą, jajkiem, poszatkowaną cebulką i czosnkiem oraz przyprawami. Wygniatamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym smażymy na złoto nasze pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Następnie zdejmujemy je z patelni i dodajemy do pokrojonych w kostkę oliwek i mieszamy. Z mięsa rwiemy kawałek, formujemy kulkę, którą następnie rozgniatamy. Na środku kulki układamy za pomocą małej łyżeczki troszkę farszu i sklejamy mięso w jedną kulkę. Czynność powtarzamy dopóki nie skończy nam się mięso.
Smażymy na wolnym ogniu ok 3-5 minut na stronę.
Gotowe
Smacznego
Czas przygotowania to około 45 minut.
Ze składników wyszło mi 20 kotletów średniej wielkości.
Koszt potrawy dla jednej osoby to około 5zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz