Uwielbiam kurczaka w każdej postać, a ten przepis niesamowicie miło mnie zaskoczył. Nigdy nie lubiłam połączenia ananasa z mięsem ale w tym wydaniu bardzo dobrze komponuje się z moim ulubionym kurczakiem. Więc nie pozostało mi nic innego jak przedstawić wam od dziś mój ulubiony przepis i serdecznie zachęcić do wypróbowania go:)
Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* Papryka
* Ananas z puszki (3-4 krążki)
* Szklanka ryżu
* 3 szklanki bulionu lub wody
* Sól, pieprz, imbir, kurkuma
* Przyprawa do dań chińskich
* Przyprawa do kurczaka
* Olej
Przygotowanie:
Umytą i pokrojoną pierś marynujemy w przyprawach około 45 minut. Po tym czasie na niewielkiej ilości oleju obsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Wszystko smażymy razem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy połowę soku z ananasa i razem dusimy około 15 minut. W tym czasie gotujemy nasz ryż na bulionie ewentualnie na wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Gdy ryż jest już ugotowany (cała woda odparowała) dodajemy usmażonego kurczaka. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprze.
Smacznego !
Koszt potrawy: około 7 zł/os
Czas przygotowania: około 60-70 minut
Poziom trudności: łatwe
Bardzo ciekawe danie! Wygląda pysznie a przepis nie zapowiada się na najgorszy i trudny. Pewnie za jakiś czas przyrządzę to sama! :) Pozdrawiam http://adrianna-h.blogspot.com
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam, a przepis rzeczywiście jest bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu :)
Usuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńWypróbuje, bo uwielbiam dania z ryżem ! :)
OdpowiedzUsuń