Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

środa, 5 sierpnia 2015

Pierś z kurczaka po tajsku

Uwielbiam kurczaka w każdej postać, a ten przepis niesamowicie miło mnie zaskoczył. Nigdy nie lubiłam połączenia ananasa z mięsem ale w tym wydaniu bardzo dobrze komponuje się z moim ulubionym kurczakiem. Więc nie pozostało mi nic innego jak przedstawić wam od dziś mój ulubiony przepis i serdecznie zachęcić do wypróbowania go:)

Składniki:

* Podwójna pierś z kurczaka
* Papryka
* Ananas z puszki (3-4 krążki)
* Szklanka ryżu
* 3 szklanki bulionu lub wody
* Sól, pieprz, imbir, kurkuma
* Przyprawa do dań chińskich
* Przyprawa do kurczaka
* Olej

Przygotowanie:

Umytą i pokrojoną pierś marynujemy w przyprawach około 45 minut. Po tym czasie na niewielkiej ilości oleju obsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Wszystko smażymy razem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy połowę soku z ananasa i razem dusimy około 15 minut. W tym czasie gotujemy nasz ryż na bulionie ewentualnie na wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Gdy ryż jest już ugotowany (cała woda odparowała) dodajemy usmażonego kurczaka. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprze.

Smacznego !



Koszt potrawy: około 7 zł/os
Czas przygotowania: około 60-70 minut
Poziom trudności: łatwe


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe danie! Wygląda pysznie a przepis nie zapowiada się na najgorszy i trudny. Pewnie za jakiś czas przyrządzę to sama! :) Pozdrawiam http://adrianna-h.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam, a przepis rzeczywiście jest bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu :)

      Usuń
  2. Wypróbuje, bo uwielbiam dania z ryżem ! :)

    OdpowiedzUsuń