Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

piątek, 20 marca 2015

Torcik pod chmurką;) z bitą śmietaną i czekoladą ;)

 Składniki:

---ciasto---

* 4-5 jaj
* szklanka mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka mąki ziemniaczanej

--- dekoracje---

* 2 tabliczki gorzkiej czekolady
* 150-250 ml śmietany 30%
* puszka brzoskwiń
* 50 g margaryny lub masła
* 1/4 szklanki wody
* pomarańcza
* dżem

Przygotowanie:

Ciasto:

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy kolejno, cały czas mieszając: proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i białka. Następnie dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt gęste możemy dodać troszkę wody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. (Ja mam swój sposób sprawdzania, czy ciasto jest dobrze upieczone: wkładam w kilka miejsc wykałaczkę i wyciągam po chwili; jeżeli jest sucha to możemy śmiało wyciągać ciasto; w przeciwnym razie pozostawiamy do dopieczenia)

Dekoracje:

Śmietanę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru, aż do momentu, gdy będzie miała konsystencję ubitych na sztywno białek. Czekoladę roztapiamy na parze z wodą i margaryną. Następnie kroimy nasze brzoskwinie w cieniutkie paseczki oraz kilka w kostkę. Gdy czekolada troszkę przestygnie namaczamy w niej obrane wcześniej pomarańcze, tak by całe były nią oblane.

Sposób dekorowania:

Gdy biszkopt już przestygł za pomocą długiego noża kroimy go w poprzek i smarujemy jedną stronę dżemem lub innym kremem rozsypujemy na tym naszą pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Następnie składamy ponownie nasze dwie części biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę. To samo robimy po bokach. Układamy paseczki brzoskwini i pomarańcze w czekoladzie w wymyślony przez nas wzór i polewamy to wszystko czekoladą;)
Gotowe;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz