Składniki:
---ciasto---
* 4-5 jaj
* szklanka mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka mąki ziemniaczanej
--- dekoracje---
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady
* 150-250 ml śmietany 30%
* puszka brzoskwiń
* 50 g margaryny lub masła
* 1/4 szklanki wody
* pomarańcza
* dżem
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy kolejno, cały czas mieszając: proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i białka. Następnie dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt gęste możemy dodać troszkę wody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. (Ja mam swój sposób sprawdzania, czy ciasto jest dobrze upieczone: wkładam w kilka miejsc wykałaczkę i wyciągam po chwili; jeżeli jest sucha to możemy śmiało wyciągać ciasto; w przeciwnym razie pozostawiamy do dopieczenia)
Dekoracje:
Śmietanę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru, aż do momentu, gdy będzie miała konsystencję ubitych na sztywno białek. Czekoladę roztapiamy na parze z wodą i margaryną. Następnie kroimy nasze brzoskwinie w cieniutkie paseczki oraz kilka w kostkę. Gdy czekolada troszkę przestygnie namaczamy w niej obrane wcześniej pomarańcze, tak by całe były nią oblane.
Sposób dekorowania:
Gdy biszkopt już przestygł za pomocą długiego noża kroimy go w poprzek i smarujemy jedną stronę dżemem lub innym kremem rozsypujemy na tym naszą pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Następnie składamy ponownie nasze dwie części biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę. To samo robimy po bokach. Układamy paseczki brzoskwini i pomarańcze w czekoladzie w wymyślony przez nas wzór i polewamy to wszystko czekoladą;)
Gotowe;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz