Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

środa, 3 lutego 2016

Pączusie

Nie ma Tłustego Czwartku bez pączków. Od lat są sztandarowym symbolem tego dnia. Więc i ja nie mogłabym ich pominąć.Oto prosty, sprawdzony przepis na ten smakołyk.


Składniki:

* 1 kg mąki
* 20 dkg cukru
* 15 dkg margaryny
* 5 żółtek
* 1/2 l mleka
* 5 dkg drożdży
* Dowolne dodatki aromatyczne ( olejki, cukier waniliowy itp. )
* Dowolna konfitura/ dżem/ marmolada
* Olej do smażenia

Na polewy użyłam: roztopionej tabliczki czekolady (z odrobiną margaryny) i lukru ( cukier puder rozpuściłam w soku cytrynowym, żeby złamać słodycz)

Przygotowania:

Drożdże rozrabiamy z mlekiem i cukrem ( 2 łyżki wystarczą ). Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy przesianą mąkę i ostudzone drożdże z mlekiem. Dodajemy aromaty. Wyrabiamy ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza ( około 5 minut). Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Sposób I:
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką placuszki, na jednym układamy dżem i przykrywamy drugim, mocno dociskając.
Sposób II
Wyrośnięte ciasto rwiemy na małe kawałki i w dłoniach formujemy kulki. Po usmażeniu nadziewamy dżemem za pomocą strzykawki.

Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Gotowe pączki możemy polać lukrem, czekoladą, owocowym syropem lub posypać cukrem pudrem.

Gotowe:)

Czas przygotowania: około 120-150 minut
Koszt potrawy: około 30 gr/ pączek
Poziom trudności: średni

2 komentarze: