Składniki:
* fasolka szparagowa mrożona
* 100 g sera żółtego
* duża śmietana 18%
* szklanka kaszy gryczanej
* sól, pieprz, przyprawa do kuchni chińskiej, zioła prowansalskie
* 3 ząbki czosnku
* 2,5 szklanki wody
* oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucamy naszą zamarzniętą fasolkę. Solimy ją i na małym ogniu obsmażamy ok 10-15 minut (tak, by straciła wodę). Nie możemy jej jednak zbyt długo smażyć, by nie straciła koloru. Następnie na fasolkę dajemy naszą śmietanę, pół szklanki wody i starty ser. Wszystko mieszamy i następnie dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Gotujemy ok 5 minut i zdejmujemy z ognia.
Rondelek lub garnek ustawiamy na ogniu i wsypujemy kaszę. Prażymy na sucho do 5 minut następnie zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy sól i przykrywamy. Kaszę gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu (po tym czasie powinna być miękka, wchłonąć wodę; jeżeli jest jeszcze twardawa to dodajemy jeszcze troszkę wody).
Gotowe.
Smacznego :)
Kochani!!!
Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam fasolkę szparagową w każdej odslonie. Takiej nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńPs.zostaję u ciebie na dłużej :)
Bardzo się cieszę specjalnie dla ciebie zrobię kiedyś coś jeszcze z fasolką. Napisz jak zrobisz, czy ci smakowała. Pozdrawiam :*
Usuń