Składniki:
* 150 g masła lub margaryny
* 70 g cukru
* 2 jajka
* szczypta soli
* 60 g mąki pszennej
* 60 g mąki ziemniaczanej
*do dekoracji: czekolada, bita śmietana, cukier puder, konfitura, lukier itp
* 150 g masła lub margaryny
* 70 g cukru
* 2 jajka
* szczypta soli
* 60 g mąki pszennej
* 60 g mąki ziemniaczanej
*do dekoracji: czekolada, bita śmietana, cukier puder, konfitura, lukier itp
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach). Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C. Ciasto pozostawić w foremka, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą, albo udekorować bitą śmietaną :)
Gotowe!
Smacznego:)
P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową. Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.
Rozkosznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie ;)
UsuńBardzo ładne
OdpowiedzUsuń