Składniki:
--- ciasto---
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/3 kostki margaryny (ok 80 g)
* jajko
* 1/4 szklanki mleka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, carry
--- pozostałe składniki---
* podwójna pierś z kurczaka
* papryka
* cebula
* ser żółty (5-10 plasterków)
* 100 g szpinaku zamrożonego
* 1/2 szklanki wrzątku
* 2 łyżki musztardy staropolskiej
* 10 listków świeżej bazylii
* tymianek
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
* olej do smażenia
Przygotowanie:
--- ciasto---
Do miski lub na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy przyprawy (sól, pieprz itp.), proszek do pieczenia i pokrojoną na małe kawałeczki margarynę. Zagniatamy. Dodajemy jajko. Zagniatamy. Gdy ciasto nie chce się skleić dodajemy powoli małe ilości mleka i zagniatamy (gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę). Zagniecione ciasto zawijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 45 minut.
W czasie, kiedy ciasto nam się chłodzi przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę i cebulkę kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka (umytą i osuszoną) kroimy na duże kawałeczki i obsypujemy przyprawą do kurczaka, ziołami i solą. Staramy się, aby każdy kawałeczek pokryty był przyprawą. Zostawiamy nasze składniki na 10 minut.
Piersi z kurczaka obsmażamy ok 5-7 minut, po czym zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy piersi obsmażamy paprykę i cebulkę (w połowie smażenia posypujemy solą, by warzywa szybciej odparowały nadmiar soków).
Ciasto z lodówki wyciągamy i rozwałkowujemy
na placek ok 0,5 cm. Za pomocą foremki uzyskujemy kształt koła (lub kwadratu).
Takie placuszki wkładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i układamy nasze składniki (piersi, paprykę i cebulkę). Przykrywamy serem i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
Gotowe.
Smacznego
Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
Usuń