Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

czwartek, 9 kwietnia 2015

Leczo z pieczarkami i bakłażanem

Składniki:

* duża czerwona papryka
* 2 duże pieczarki
* cebula
* bakłażan
* pomidory z puszki krojone
* czerwona fasolka z puszki
* zioła prowansalskie
* sól i pieprz
* oliwa z czosnkiem i bazylią do smażenia (można dodać zwykłą oliwę lub olej)

dodatkowo:
* ryż lub makaron


Przygotowanie:

Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę i w dużym garnku podsmażamy na oliwie. Po 3 minutach dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy razem przez ok 5 minut po czym dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, fasolkę (odcedzoną) i pomidory z puszki razem z sosem. Dusimy ok 30 minut. Doprawiamy i gotujemy ok 10 minut bez przykrycia, by odparować nadmiar wody. Gotowe.

Smacznego :)

Porada: Najlepiej smakuje z ryżem ;)

Porada 2: Zawsze można nadmiar zamrozić i mieć na następny raz ;) Porcja ze składników starcza dla 6 osób.







Koszt potrawy to około 5 zł/os
Czas przygotowania to około 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz