Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

wtorek, 7 kwietnia 2015

Żur na zakwasie nie tylko na wielkanoc

Składniki:

* zakwas (patrz przepis: Zakwas na żur)
* 3 litry wody
* kawałek wędzonej kiełbaski
* kawałek boczku
* kawałek szynki
* marchew
* cebula
* pietruszka
* seler
* przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek

dodatkowo:
* biała kiełbasa
* jajko


Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Cebulkę kroimy w małą kostkę i razem z pokrojonym mięsem (kiełbasa, szynka, boczek) podsmażamy i dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 25 minut po czym wlewamy zakwas (można wlać samą wodę lub dodać z mąką tak jak ja dodałam). Doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz