Składniki:
* zakwas (patrz przepis: Zakwas na żur)
* 3 litry wody
* kawałek wędzonej kiełbaski
* kawałek boczku
* kawałek szynki
* marchew
* cebula
* pietruszka
* seler
* przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek
dodatkowo:
* biała kiełbasa
* jajko
Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Cebulkę kroimy w małą kostkę i razem z pokrojonym mięsem (kiełbasa, szynka, boczek) podsmażamy i dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 25 minut po czym wlewamy zakwas (można wlać samą wodę lub dodać z mąką tak jak ja dodałam). Doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz