Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

środa, 29 lipca 2015

Penne w sosie pomidorowym z pieczarkami na zielonej paście

Makaron od lat króluje w polskiej kuchni, dlatego dzisiaj prosty przepis na penne ;)

Składniki:
* 500 g makaronu penne
* 250 g mięsa mielonego
* Pomidory krojone (jedna puszka)
* Cebula
* Ząbek czosnku
* Puszka groszku konserwowego
* 250 g pieczarek
* Olej
* Sól, pieprz
* Garść świeżych ziół (bazylia, mięta, tymianek)
* Łyżka oliwy



Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone (jak w spaghetti). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z całą zalewą. Gotujemy do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i wypuszczą cały sok. Doprawiamy solą, pieprzem i przetartym czosnkiem.
Makaron gotujemy według zaleceń z opakowania. Po ugotowaniu przekładamy go do naszego sosu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy.
Do pojemnika wsypujemy odcedzony groszek, dodajemy łyżkę oliwy i posiekane zioła. Blendujemy na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażymy nasze pieczarki pokrojone w grube plasterki do momentu, aż z obu stron uzyskają złoty kolor. Doprawiamy je solą. Przekładamy na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe:)
Smacznego !



Czas przygotowania: 45 minut
Koszt potrawy: około 5 zł/os
Poziom trudności: średnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz