Kochani!!!

Posty pojawiają się regularnie w poniedziałki, środy i piątki. Dodatkowo na blogu pojawiają się weekendowe bonusy (do 4 przepisów). Serdecznie zapraszam do systematycznego zaglądania :)

piątek, 31 lipca 2015

Placek po węgiersku


Składniki:

* 500 g mięsa mielonego
* 3 papryki (żółta, zielona i czerwona )
* Cebula
* Marchew
* Pietruszka
* 2 ząbki czosnku
* 250 g pieczarek
* Pomidory z puszki
* Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
* 1 kg ziemniaków
* Jajko
* Łyżka oleju


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki trzemy jak na placki, łączymy z jajkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso smażymy na patelni, dodajemy cebulkę i przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w grubą kostkę: marchew, pietruszkę, papryki i pieczarki. Duś na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj około 20 minut, aż do odparowania całej wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni, na rozgrzanym oleju usmaż placka wielkości naleśnika. Placki powinny mieć średnicę przynajmniej 24 cm i grubość 0,5 cm.

Farsz nałóż na placek. Podawać na gorąco.


Czas przygotowania: 45 minut
Koszt potrawy : około 4,50 zł/os
Poziom trudności: średni





Bardzo was przepraszam za jakość zdjęć.

2 komentarze: