Składniki:
--- marynata---
* ok. 250 g schabu (3 plasterki)
* 1/2 szklanki wody
* szklanka dobrego wina wytrawnego
* 2 łyżeczki musztardy (u mnie staropolska)
* 1 łyżeczka miodu
* sól i pieprz
* świeże zioła (tymianek, bazylia, mięta)
* przyprawa do mięsa duszonego
--- pozostałe składniki ---
* 200 g ryżu
* surówka z czerwonej kapusty
* 100 g sera żółtego
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szklanki wody
* oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Schab kroimy na małe kawałeczki, delikatnie rozbijamy (prawie jak na schabowe) i układamy w naczyniu z przykrywką. Zalewamy schab winem, wodą i dodajemy resztę składników do marynaty. Mieszamy, zamykamy szczelną pokrywą i zostawiamy tak na 1-3 doby, by mięso przeszło smakiem wina.
***
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy schab z marynaty. Obsmażamy ok 10 minut, co jakiś czas mieszając, by zbyt mocno się nie upiekł. Następnie wlewamy na patelnię zalewę z marynaty, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ok 20-40 minut (tak by mięso było miękkie). Po upływie czasu dodajemy do sosu starty ser. W szklaneczce rozrabiamy wodę z mąką i wlewamy do wrzącego sosu energicznie mieszając. Doprawiamy do smaku.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut.
Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz