Składniki:
* 250 g kapusty kiszonej
* 250 g kapusty surowej
* 250 g mięsa mielonego
* Średniej wielkości marchew
* Mała pietruszka
* 1/2 selera
* Cebula
* 3 ząbki czosnku
* Sól, pieprz, bazylia, majeranek i tymianek
* Rolka ciasta francuskiego
* Jajko
* 2 łyżki oleju
* 1/2 l bulionu
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną gotujemy 15 minut w nieosolonej wodzie. To samo robimy z kapustą surową. Obgotowane kapusty razem szatkujemy. Warzywa (cebulę, marchew, pietruszkę i selera) kroimy w drobną kotkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy mięso, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i poszatkowaną cebulkę i dusimy około 20 minut na małym ogniu, podlewając bulionem. Gdy bulion odparuje dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy farsz będzie już chłodny rozwijamy ciasto francuskie na placek, dzielimy go na 2 równe części (kroimy wzdłuż). Bierzemy powstały prostokątny placek i nakładamy na niego farsz przez całą długość zachowując 0,5 cm odległość od jednego boku. Składamy ciasto tak, by część, na której nie było farszu przykryła nam wszystko dokładnie. To samo powtarzamy z drugim prostokątem ciasta. tak powstałe zawijaski kroimy na 4 cm kawałeczki, a na środku każdego z nich robimy małe nacięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy po wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Gotowe :)
Smacznego!
Koszt potrawy: 4.75 zl/os
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: średni
Aż naszła mi ochota na jedzenie, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://martaikaja.blogspot.com/2015/07/we-return.html?m=1
Dziękuję serdecznie ;)
UsuńWieki już nie jadłam! A takie są pyszne... :)
OdpowiedzUsuńWięc najwyższa pora je przyrządzić :)
UsuńMniam... Twojego bloga nie da się oglądać na głodnego :) Zapisuje w zakładkach i będę kucharzyć :)
OdpowiedzUsuń