--- ciasto francuskie ---
* 400 g mąki pszennej zwykłej
(można rozdzielić na: 150 g mąki krupczatki,
250 g mąki tortowej)
* 400 g schłodzonego masła
* Jajko
* Jedna łyżka soli
* 200 ml wody (można regulować,
tak by ciasto było pulchne,
dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)
--- farsz ---
--- farsz ---
* 500 g mięsa mielonego
* 250 g sera żółtego w kostce
* 5 ząbków czosnku
* 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
* sól i pieprz
* olej do smażenia
* 250 g sera żółtego w kostce
* 5 ząbków czosnku
* 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
* sól i pieprz
* olej do smażenia
Przygotowanie:
--- ciasto francuskie---
Sól rozpuścić w wodzie. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody. Wyrobić jednolite dosyć miękkie i nieklejące ciasto, takie jak na pierogi i schłodzić w lodówce min. 30 minut.
Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe.
Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować na placek. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy. Na środku rozwałkowanego placka położyć „ciasto maślane” i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód). Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i oziębić w lodówce min. 60 minut . Oziębione ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć i oziębić tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkować. Czynność rozwałkowywania i oziębiania trzeba powtórzyć co najmniej cztery razy.
Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe.
Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować na placek. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy. Na środku rozwałkowanego placka położyć „ciasto maślane” i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód). Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i oziębić w lodówce min. 60 minut . Oziębione ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć i oziębić tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkować. Czynność rozwałkowywania i oziębiania trzeba powtórzyć co najmniej cztery razy.
--- farsz ---
Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy mięso mielone i obsmażamy (tak by nie było surowe ale nie usmażone). Dodajemy zamarznięty szpinak i smażymy na bardzo małym ogniu, by cała woda wyparowała. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody dodajemy poszatkowany i rozgnieciony czosnek i sól (pieprz opcjonalnie).
Pod koniec smażenia dodajemy starty ser (ok 3/4 kostki).
Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy mięso mielone i obsmażamy (tak by nie było surowe ale nie usmażone). Dodajemy zamarznięty szpinak i smażymy na bardzo małym ogniu, by cała woda wyparowała. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody dodajemy poszatkowany i rozgnieciony czosnek i sól (pieprz opcjonalnie).
Pod koniec smażenia dodajemy starty ser (ok 3/4 kostki).
Z rozwałkowanego ciasta tworzymy małe placuszki (kółka za pomocą formy lub tnąc ciasto w prostokąty/kwadraty/trójkąty itp.) Na środek dajemy nasz farsz i sklejamy. Na miejsce styku ciasta dajemy mały kawałeczek sera.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut (ale zawsze lepiej sprawdzić po 10 minutach, czy ciasto się zarumienia, jeśli tak to nasze roladki gotowe.)
Smacznego
Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut (ale zawsze lepiej sprawdzić po 10 minutach, czy ciasto się zarumienia, jeśli tak to nasze roladki gotowe.)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz