Kto z nas nie lubi zjeść do obiadu ogóreczków. W każdej postaci. No kto? Szczerze nie znam osoby która by powiedziała : "Sorka ja nie lubię ogórków", gdy ktoś stawia je na stole w formie sałatki, mizerii czy marynowanych. A jeszcze lepiej smakują, jak są własnoręcznie wykonane tak jak te.
Przepis na 2 słoiki 0,9 l
Składniki:
* 750-800 ml wody
* 2 łyżeczki gorczycy
* 1,5 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* 3 duże laski chrzanu
* Koper
* 6 marchewek
* 6 ząbków czosnku
* około 12-18 małych ogórków
Przygotowanie:
Do wody dodajemy sól i cukier i gotujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ogóreczki (obcinamy im końcówki z obu stron), zasypujemy je gorczycą, dodajemy czosnek, marchewki, laski chrzanu i koper. Wszystko zalewamy wrzącym wywarem i szybko zakręcamy jeżeli chcemy, by dłużej postały, jeżeli nie możemy ich nie zakręcać tylko przykryć gazą. By jeszcze dłużej postały ogóreczki możemy je zapasteryzować.
Gotowe:)
Czas przygotowania: około 10 minut + co najmniej 3 dni czekania
Koszt potrawy : około 3,50 zł/słoik
Poziom trudności: łatwe
Bardzo lubię ogórki małosolne. Właśnie idę do kuchni zjeść kilka :)
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego ;)
Usuń