Kto z nas nie lubi domowych przetworów? Chyba nie ma takiej osoby. Ja należę do grona osób, które nie wyobrażają sobie zimy bez zapasów. A jedną z moich ulubionych pozycji są ogórki w musztardzie.
Składniki:
* 1 kg ogórków
* Litr wody
* szklanka octu
* 5 łyżeczek musztardy francuskiej
* 3 łyżeczki soli
* 2 szklanki cukru (ale ja daję 1,5)
* Ziele angielskie
* Gorczyca
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić na ćwiartki, a ćwiartki przekroić na pół i ułożyć w słoiku. Do wody wlać ocet, dodać cukier, sól, musztardę gorczycę i ziele. Zagotować. Ogórki zalać zagotowaną i ostudzoną zalewą.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.
Czas przygotowania: około 25-40 minut
Koszt: około 2,50 zł/słoik
Poziom trudności: łatwe
nigdy nie robiłam takich ogórków :)
OdpowiedzUsuńA polecam, bo królują one na stołach moich znajomych, rodziny no i oczywiście u mnie ;)
Usuń