Zupa niezwykle wyjątkowa, bo smakuje lepiej gdy jest kilka razy odgrzana. Coś jak nasz rodzimy bigos. Nie wiem na czym to dokładnie polega, ale przetestowałam i mogę szczerze powiedzieć, że rzeczywiście zupa smakuje wyśmienicie i za każdym kolejnym odgrzaniem smakuje jeszcze lepiej :) Więc warto przygotować jej trochę więcej ;)
Składniki :
* 500 g czerstwego chleba
* 200 g białej fasoli (namoczonej)
* 300 g dojrzałych pomidorów
* 3 łyżeczki oliwy extra virgine
* 1/2 kapusty włoskiej
* 3 ziemniaki
* 1 duża cebula
* 1 marchew
* 1 łodyga selera naciowego
* 2 ząbki czosnku
* Natka pietruszki
* 1 łyżka tymianku
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki peperoncino
* Sól
* Woda
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy 40 minut w nieosolonej wodzie. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i wkładamy do garnka. Obraną cebulę kroimy w piórka, a w plasterki marchew i seler naciowy. Czosnek rozgniatamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka, do którego wcześniej włożyliśmy już pomidory. Dodajemy peperoncino i tymianek. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w kostkę kapustę. Dodajemy około 300 ml wody i gotujemy około 10-15 minut. Następnie przecieramy przez sito część fasolki i dodajemy do zupy wraz z nieprzetartą fasolką i wodą z jej gotowania. Gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Na samym końcu dodajemy sól i natkę pietruszki. Do drugiego garnka wkładamy cienko pokrojone kromki chleba i zalewamy 1/2 zupy, następnie dodajemy jeszcze kilka kromek i wlewamy resztę zupy. Całość skrapiamy oliwą i odstawiamy do wystygnięcia (jakieś 15-25 minut). Następnie ją odgrzewamy i już możemy ją jeść ;)
Gotowe :)
Czas przygotowania: około 90 minut
Koszt potrawy: około 4,50 zł/os
Poziom trudności: średni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz